Cenný skalp! Junioři doma porazili lídra tabulky + FOTO

Sedm vítězství v řadě. Dlouhá a povedená série, s níž Třinec přijel do Zlína, budila respekt. Mladí ševci však od úvodních vteřin hráli aktivně a s nejvýše postaveným týmem juniorské extraligy neustále drželi krok. Ve třetí třetině dokonce rozhodli o cenné výhře 4:3, díky které berou všechny tři body.
19.kolo, pá 18.11.2016, Zimní stadion Luďka Čajky
Zlín
Oceláři Třinec
4:3
(1:1, 2:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 16. Gazda (Fryšara, Mikulec), 28. Horváth (Budil, Kosorin), 36. Procházka (Miko), 51. Váňa (Karafiát) – 14. Flok (Bartko, Kaukič), 27. Kaukič (Lacka, Radzienciak), 41. Stuchlík (Kalus, Hrehorčák). Rozhodčí: Vaněk – Novák, Wesley. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 76. Střely na branku: 33:39. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3.

Huf – Kosorin, Augustin, Váňa, Procházka, Budil, Padrnos, Gazda – Kotek, Fryšara, Miko, Václavek, Mikulec, Karafiát, Strmiska, Stiksa, Horváth.

Hlaváč – Hrachovský, Janiczek, Bartko, Radzienciak, Haman, Imrich – Stuchlík, Kaukič, Cihlář, Plitko, Mach, Flok, Hrehorčák, Kvasnica, Irgl, Hladoník, Lacka, Kalus.

Zlínští se postavili proti lídrovi tabulky s odhodláním přerušit rozrůstající se sérii porážek. To Oceláři si naopak přivezli na Zimní stadion Luďka Čajky šňůru sedmi výher v řadě a s ní související herní pohodu.

Hned po úvodním vhazování se mladí ševci pustili aktivně do útoku a zaměstnávali gólmana Jana Hlaváče. Slezané ale počáteční nápor úspěšně přečkali a posléze začali i oni nebezpečně hrozit před brankářem Danielem Hufem.

A byli to nakonec právě hosté, kdo otevřel brankový účet zápasu ve druhé půlce třetiny. Karafiát usedl na trestnou lavici pykat za svůj prohřešek a Zlín se musel bránit ve čtyřech. Třinec si s nabídnou výhodou poradil doslova skvěle a rozebral domácí obranu, díky čemuž zakončoval Adam Flok z vrcholu brankoviště do odkryté klece. Hned vzápětí mohl z přečíslení zvýšit skóre Stuchlík, ten však z dobré pozice netrefil branku.

Zlínští dali na inkasovaný gól rychle zapomenout a brzy se dočkali vyrovnání. Daniel Gazda skloubil přesné zakončení s potřebnou dávkou štěstí a střelou, která se otřela o brankovou konstrukci, rozradostnil své spoluhráče a většinu přihlížejících diváků. I přes další šance na obou stranách setrval stav 1:1 až do přestávky.

Ve druhé třetině se Oceláři opět dostali do vedení, a to díky Lukáši Kaukičovi, který využil rozhozené obrany žlutomodrých hokejistů a přesným pokusem od mantinelu trefil odkrytou část branky. Ani napodruhé se však Zlínští nenechali inkasovanou brankou rozhodit a opět po chvíli vyrovnali. Lukáš Horváth si dobře našel místo před brankou, jejímu třineckému strážci zaclonil a pak zavěsil do sítě puk, který Hlaváč jen vyrazil maskou před sebe.

Hned v následující minutě vystřídaly zlínskou radost z vyrovnání pocity totální soustředěnosti, neboť domácí hráči se nechali hned dvakrát v rozmezí pěti vteřin vyloučit. Třinci se tak naskytla téměř dvouminutová přesilovka pět na tři. Tu sice hosté nesehráli špatně, žlutomodrá parta v čele s gólmanem Hufem však náročné momenty zvládla a ubránila se.

O několik minut později se Zlínští dokonce dostali poprvé v utkání do vedení. Miko s pomocí svého důrazu vybojoval puk u mantinelu a posunul ho na modrou čáru, kde stál Petr Procházka přichystaný ke střele. Jeho rána propadla, možná trochu překvapivě, brankáři Hlaváčovi skrz lapačku až do sítě. O několik chvil později se však třinecký gólman vyznamenal pohotovým zákrokem lapačkou a udržel své mužstvo na dostřel. I díky jeho zásahu vydržel stav 3:2 až do druhé přestávky.

Třetí část začali hosté tím nejlepším možným způsobem – rychlým vyrovnáním. Na první pohled nenápadná akce vyústila ve třetí branku hostů díky dobře postavenému Kryštofu Stuchlíkovi, který bez váhání zavěsil přihrávku z rohu kluziště rovnou do šibenice. Huf se sotva stačil otočit, ale na přesnou střelu už nedosáhl.

Rozuzlení strhujícího utkání přišlo v polovině třetí třetiny, kdy Vladimír Váňa využil přesilovou hru. Zlín se díky němu dostal podruhé do vedení a jednobrankový náskok s vypětím všech sil udržel až do závěrečného hvizdu rozhodčích. Oceláři sice odehráli poslední minutu bez brankáře a s jedním bruslařem navíc, ovšem kýženého vyrovnání se nedočkali.

Zlín tedy utnul hned dvě série zároveň – nejen tu třineckou vítěznou, ale hlavně svou méně příjemnou sérii tří porážek v řadě. Výhra nad lídrem tabulky se dozajista počítá a tři body do tabulky se budou mladým ševcům velmi hodit.

Ohlasy trenérů

Robert Svoboda (PSG Zlín): Viděli jsme výborné extraligové utkání, které mělo vysoké tempo. Dnes jsme byli šťastnějším týmem. Kluci zaslouží pochvalu za bojovnost a nasazení, které předvedli. Na druhou stranu nás mrzí, že zítra půjdeme do zápasu bez dvou zraněných hráčů.

Vlastimil Wojnar (HC Oceláři Třinec): Dnes nevyhrál lepší, ale šťastnější tým. V utkání jsme měli řadu gólových šancí, které jsme nevyužili. Navíc se dvakrát projevilo pravidlo „nedáš–dostaneš“ a my jsme krátce po svých šancích inkasovali. Rozhodla také naše dlouhá přesilovka pět na tři, kterou jsme nevyužili. Vyrovnat jsme mohli ještě v závěru při powerplay, bohužel se nám to nepovedlo.

Fotogalerie